You are currently viewing Ezekre a dolgokra figyelj oda, ha csomagolás designt tervezel!

Ezekre a dolgokra figyelj oda, ha csomagolás designt tervezel!

Egy design megtervezése egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint az elsőre tűnhet. Ám pár szempont észben tartásával sokkal könnyebbé válhat a folyamat. Ebben a cikkben erről olvashatsz.

Mennyi anyagi befektetést tudsz a csomagolásba áldozni?

Bármilyen projektbe is kezdesz bele, ezzel a lépéssel érdemes elindulni. Ugyanis így könnyen meg lehet előzni azt a szituációt, hogy a nagy munka közepette jövünk rá, hogy hoppá: nincsen elég anyagi erőforrásunk a projekthez. Ezt a kellemetlen helyzetet meg lehet azzal előzni, ha minden munka előtt csinálsz egy jegyzetet arról, hogy felfelé kerekített kiadások számolásával mennyibe fognak kerülni az előtted álló munkálatok.

Mit árulsz?

Mit árulsz? Milyen nagy? Milyen anyagokból készül? Kényes? Ezek a kérdések segítenek annak a megállapításában, hogy milyen logisztikai szempontokat kell figyelembe venned a terméked csomagolásának a megtervezése közben. Például egy tipikusan törékeny termék biztonságosabb csomagolást igényelhet, amire már a tervező asztalnál is gondolni kell.

Viszont ez a kérdés kör még kiterjed arra a szempontra is, hogy ki a célcsoportod? A terméket átlagosan férfiak, nők vagy mindkettő nem használja? Gyerekeket vagy felnőtteket céloz a terméked? Vagy esetleg a környezettudatos vevőket célzod vele? A termék csomagolásának az ideális fogyasztóját kell megszólítania, ezért nagyon fontos tudni, hogy ki az a fogyasztó, mielőtt elkezded a tervezési folyamatot.

csoki

Ne áldozd be a praktikusságot a szépségért!

A jó csomagolás kialakításánál nemcsak a megjelenést kell figyelembe venni, hanem a praktikusságot is. Kerüld azokat az elemeket, amelyek túllépik a nyomtatás minőségi határait, és veszélyeztethetik a sokszorosítás minőségét. Ilyen elemek például a nagyon részletes illusztrációk is.

A legjobb elkerülni azokat a tervezési elemeket, amelyek szűk hibahatárt hagynak a gyártási szakaszban. Ilyen elemek például a bonyolult minták, amik valószínűleg termelési kihívásokhoz fognak vezetni. Ezeket a hibalehetőségeket határozottan nem éri meg kockáztatni.

Ezenkívül számos iparágnak vannak olyan gyártási kötelezettségei, amelyek hatással lehetnek már a csomagolás tervezésére is. Ha szigorúan szabályozott termékhez tervezel kiskereskedelmi csomagolási dizájnt, figyelj oda, hogy teljes mértékben megfeleljen a tervezet minden hatósági előírásnak. Hiszen a figyelmetlenség akár busás pénzügyi büntetéséket is vonhat maga után.

Meríts ötleteket más helyekről is!

A grafika megtervezése előtt érdemes stílus inspirációk után kutatni. Kezdd el összegyűjteni azokat a csomagolásokat, amik nagyon vonzzák a tekinteted, és bátran merítkezz belőlük. Egy dologra azonban figyelni kell: nem magadnak tervezed a grafikát, hanem a célközönségednek.

Ha te egy alapvetően sötétebb színvilágot preferálsz, de olyan anyukáknak szeretnél értékesíteni, akik egyszerűen megvesznek a bohókás nyári színekért, akkor egy fekete, monokróm stílus helyett egy színes dizájnt érdemes összedobnod.

Pár plusz tipp végszónak

Végszónak pedig itt van pár egyszerű tipp ahhoz, hogy ne kövess el alapvető hibákat a tervezésnél:

  • Korlátozd a betűtípusok számát: általában maximum két betűtípus alkalmazása ajánlott
  • A kevesebb több: ne próbálj túl sok információt elhelyezni kis területeken. Használd stratégiai módon a fehér teret a zavaros megjelenés elkerülése érdekében.
  • Válassz olyan színpalettát, ami olyan érzelmeket generál, amitől vonzóvá válik a terméked (például, ha fürdőbombákat értékesítesz, a hideg tónusú zöldek jó választások lehetnek a palettába, hiszen nyugodtságot árasztanak, ez az érzés pedig közvetlenül köthető a kikapcsolódást támogató fürdőbombához)

Amennyiben úgy érzed, hogy nem mersz belevágni egyedül a tervezés folyamatába, engem is megkereshetsz.

. Szívesen a rendelkezésedre állok…

  • csomagolás tervezés
  • grafikai tervezés
  • weboldalkészítés
  • webshop készítés
  • webdesign tervezés
  • webshop üzemeltetés
  • és karbantartás terén is.

Ha felkeltettem az érdeklődésed, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot.