You are currently viewing Így zajlik le egy könyvkiadás folyamata

Így zajlik le egy könyvkiadás folyamata

Régen kiadni egy könyvet nagyon nagy dolognak számított, ám ma már ez az opció sokkal elérhetőbb az emberek számára. Ebben a cikkben pedig arról lesz szó, hogy hogyan lesz a kéziratodból kemény fedeles kiadvány.

Magánkiadás vagy könyvkiadó?

Első sorban azt érdemes tisztázni magunkban, hogy igénybe vesszük-e könyvkiadó segítségét, vagy a magánkiadás mellett döntünk. Nincsen fekete-fehéren jó vagy rossz válasz, mindkét opciónak vannak pozitívumai és negatívumai.

Nézzük is először a könyvkiadó általi kiadási módot. A legnagyobb pozitívuma az, hogy a könyvkiadó minden kezdeti költségünket állja, ergo, ha nagyon kevés erőforrásod van a könyves projektedre, akkor ez egy vonzó lehetőség lehet számodra. Viszont azt is érdemes belekalkulálnunk a költségvetésbe, hogy a bevételünk a töredékére fog csökkeni. Ugyanis általában a bevétel több, mint fele a kiadóé lesz.

Na de mi a helyzet a magánkiadással?

A magán könyvkiadás gyakorlatilag azt jelenti, hogy te állod a könyv előállítási költségeit. Ez lefedi a  a borító megtervezésének a költségeitől kezdve a nyomtatási költségekig mindent.  Összességében a kezdeti kiadások 500 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhetnek, ami először elég busás összegnek tűnhet, ugyanakkor a később befolyó bevételen senkivel nem kell majd osztozkodnod. Ez az opció akkor igazán előnyös, ha meggondolt piackutatás után, tudatosan promotálod a könyvedet a már felépített netes jelenléted segítségével.

Út a kézirattól egyenesen a könyvig

  • 0. piackutatás

Logikusan végig gondolva azt gondolnánk, hogy az írással kezdődik el a könyv előállításának a munkafolyamata, ám ez nem így van. Ugyanis a könyvkiadás 0. lépésével érdemes indítanunk: a piackutatással. Ennek az az oka, hogy pontosan tudnunk kell azt, hogy mekkora az igény a könyvünkre, ha egyáltalán van. Bizony ám, bármennyire rosszul is hangzik, könnyen megeshet, hogy a könyv témája csak a szerzőnek érdekes, és ha ez így van, akkor erre még a legelején kell rájönnünk, hogy elkerüljük a magas pénzügyi veszteségeket.

  • 1. tördelés

Ha végeztünk a piackutatással, megírtuk az anyagot és ellenőrzésre is került, akkor a kéziratot könyvformátumra kell tördelni. Hiszen a Wordben elkészített fájl még nincs olyan állapotban, hogy könyv formájában igényes külalakkal ki lehessen nyomtatni. De ha nem akarunk ezzel bajlódni, akkor keressünk olyan nyomdát vagy grafikust, aki vállalja a kézirat tördelését.

  • 2. ISBN szám kérése

És végül, de nem utolsó sorban nincs más hátra, mint az ISBN szám kérése. Gyakorlatilag lehet könyvet értékesíteni vele nélküle, viszont a nagy könyvesboltok nem értékesítnek ISBN szám nélküli könyveket – nem is beszélve arról, hogy mivel egy könyv az ISBN szám nélkül hivatalosan nem könyv, ezért a könyveket terhelő 5%-os áfa helyett 27%-os áfát kell fizetni utánuk.

A szám igénylése ingyenes, az ISBN iroda az Országos Széchenyi Könyvtárban működik. Mindössze annyi kötelezettséged van, hogy pár példányt be kell szolgáltatni a könyvtárnak.

  • 3. borító elkészítése

A következő lépés egy esztétikailag vonzó, ugyanakkor a könyv témáját szemléltető borító megtervezése. Akár képszerkesztő alkalmazásokkal is meg tudjuk tervezni a könyvborítót – például a méltán népszerű Canvával (bár ez erősen kompromisszumos) – ám előnyösebb lehet szakemberre bízni ezt a feladatot, hiszen a megfelelő felbontás és méret szükséges lesz a jó minőségű nyomathoz.

Ugyanis az embereknek a borító alapján alakul ki az első benyomása a könyvedről. Emiatt érdemes biztosra menni a látványvilágot illetően, és grafikusra bízni a munkálatokat. Ha így döntesz, akár engem is megkereshetsz a projekteddel kapcsolatban.

This Post Has One Comment

Comments are closed.