You are currently viewing Miért fontos a logó?

Miért fontos a logó?

Sokan úgy vannak vele, hogy felesleges és majd ráérünk azzal még. Miért fontos a logó? A logó feladata, hogy egyértelműen azonosítsa a céget. Az arculattervezés fő eleme. Meghatározza a színeket, betűtípusokat, hangulatot, és azt, hogy milyen üzenetet szeretne a vállalkozás közvetíteni. Ráadásul ez az az elem, ami majd mindenre rákerül. Igen, mindenre: névjegykártyára, szórólapra, hirdetésekre, sőt még a számlára is, amit majd kiállít a cég. Ezért fontos, hogy mihamarabb elkészüljön.

 

Milyen a jó logó?

 

Semmiképpen nem bonyolult. Az a logó, amit első ránézésre megjegyzünk, a legjobb. Gondoljunk csak a nagy márkák logójára…(lsd. Nike) egyből fel tudjuk idézni, sőt! talán még le is tudjuk rajzolni. A logó nem csak egy design elem, hanem maga a márka, a cég arca. Nem kell feltétlenül szájbarágósnak lennie, nem kell, hogy a tevékenységre utaljon. Feladata az azonosítás és hogy a cég filozófiáját közvetítse.

A logót általában vektorosan szoktuk megrajzolni, ennek az az előnye, hogy bármilyen méretre nagyítható minőségromlás nélkül. Egy jpg kép csak a kép maxinális méretéig nagyobbítható, utána pixeles, csúnya lesz. A vektoros fájlok viszont bármilyen méretre felnagyíthatók. Ha például egy rendezvényre szeretnénk készíteni egy rollup-ot, akkor arra nagy méretben kell a logót elhelyezni. Vagy gondoljunk egy óriásplakátra, ami nagy távolságokból is jól látható.

 

Hogyan készül?

 

A logótervezés egy hosszadalmasabb folyamat. Egy igényfelméréssel kezdődik, amikor a brief, vagy az igényfelmérő segítségével meghatározzuk a célokat. Ezt az ötletelés fázisa követi, amikor nagyon sokféle változat születik. A legjobb ötletekből elkészülnek az első vázlatok. A vázlatoknál meghatározzuk a felhasználandó betűtípusokat és színeket. Közösen kiválasztjuk a legjobbat, melyet tovább finomítjuk. A logó mindig az adott cégre készül, személyre szabottan.

Vannak azonban esetek, amikor gyorsan szükség lenne egy logóra, ezért vannak olyan szolgáltatások, amik kifejezetten ezekre az esetekre kész logókat készítenek. Vigyázni kell ezekkel, mert a nagyobb oldalak előszeretettel adják el ugyanazt a logót többször. Az Ella Design Instant logói garantáltan egyediek, egy logó csak egyszer kerül felhasználásra.

A jó logókészítő nem csupán egy féle logót készít, hanem figyelembe veszi, hogy többféle adathordozón is megjelenhessen a logó. Így legtöbbször készítünk színes, egyszínű, álló, fekvő változatokat is.

Ha logót szeretnél készíteni, akkor érdemes azt szakemberrel csináltatni.