You are currently viewing SOHA NE SPÓROLJ AZON, AMIHEZ NEM ÉRTESZ!

SOHA NE SPÓROLJ AZON, AMIHEZ NEM ÉRTESZ!

Tudni akarod, mi az, amivel egy grafikust az őrület határára tudsz sodorni? Gyakorló grafikusként és weboldalkészítőként számtalanszor találkozom az alábbi esettel, csak a szereplők változnak. Elmesélem most neked a tipikus sztorit.

Igaz mese a költségtakarékosságról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisvállalkozó, aki úgy döntött, eljött az ideje, hogy mégis csak legyen saját honlapja. Ehhez persze egy szuper logó is dukál, mert az úgy az igazi. Naivan elkezd kutakodni a neten, belép a Facebookon különböző vállalkozói csoportokba, és ajánlásokat kér másoktól. Kit ajánlanak, milyen szakemberre van szüksége a fentiekhez, ki kivel dolgozott már együtt, akivel meg is volt elégedve?

Elárasztják a kommentek és privát messenger üzenetek, ajánlatok. Szinte a föld felett lebeg, nem gondolta, hogy ennyire egyszerű lesz – néhány óra, és már válogathat is a jobbnál-jobb szakemberek közül.

Álomból valóság

Emberünket azonban a konkrét árajánlatkérés utáni puszta tények nagyon gyorsan visszarántják a valóságba, és megállapítja, hogy azért egy ilyen projekt megvalósítása nem két fillér. Ez a felismerés kissé kedvét szegi, és engedi beférkőzni a tudatába az eddig figyelmen kívül hagyott hozzászólásokat, amik valahogy hasonlóan néznek ki általában: „ Ó, egy wordpress honlapot simán össze tudsz kattintgatni te is!” vagy „Szuper logószerkesztő programok vannak már, nem kell ide grafikus! Maximum pár ezer forintért, de akár ingyen is megcsinálhatod magadnak, felesleges ezért több tízezret fizetni valakinek!”

Vállalkozó lévén, spórolni nagyon megtanult, ezért úgy dönt, hisz ezeknek a hangoknak. Hiszen ha a szomszédban lakó, még tinédzser kiscsaj képes volt készíteni magának egy honlapot, neki miért ne sikerülne? Így szépen és udvariasan, e-mailben visszautasítja az ajánlatokat adó szakembereket, hogy köszöni szépen, megoldja inkább saját maga.

Még egy logót is sikerül varázsolnia, igaz, hogy nem olyan szép, mint amire vágyott, de az övé és szereti. Ő készítette, szíve-lelke benne van, tehát az jó.

Valóságból (rém)álom

Az első döbbenet akkor érkezik, amikor a honlapot megfelelő biztonsági beállítások híján megtámadja egy hacker robot, és szuperül átirányítja valami pénzlehúzós oldalra a domainjét. Levelezés a tárhelyszolgáltatóval, visszaállítás, minden oké. Néhány napig. Aztán megismétlődik. És akkor felhív engem.

Vagy, amikor a logóját szeretné rányomtattatni egy használati- vagy ajándéktárgyra és a nyomda szerkeszthető változatot kér tőle, vagy olyan felbontást, fájl kiterjesztést, amiről azt se tudja, hogy eszik-e, vagy isszák.  Az egészből csak annyit ért, ha ez nincs, akkor nem lesz szép a nyomat. És akkor felhív engem.

Megoldást ide, de azonnal!

A megoldás természetesen tudom ezekre a problémákra, és igyekszem minden esetben segíteni. A baj csak az, hogy mire főhősünk idáig eljut, addigra már egyáltalán nem ér rá neki a feladat megoldása. Addigra a korábban fontos feladat, már égetően sürgőssé, és azonnal megoldandóvá avanzsál. Az azonnaliságnak pedig ára van.

A leleményes, és sok esetben helytálló „Jobb az ingyen, mint az olcsó” – magyar szólás, itt sajnos nem igaz. A grafikai és webdizájn munka, nem egy kiló paradicsom, vagy krumpli! Ha valaki olyan akarja megoldani a feladatot, aki egyáltalán nincs tisztában alapvető szakmai ismeretekkel, azért, hogy nulla forint legyen a projekt költsége, a végén rosszabbul fog járni, mintha eleve rábízta volna magát és a feladatot valakire, aki ért is hozzá.

Ne értsetek félre! Természetesen szívesen kihúzok bárkit a slamasztikából hasonló ügyekben, ha hozzám fordul. De néha tényleg meg tudnék őrülni az ilyen helyzetekben. Főleg azért, mert ilyenkor sajnos a felelősen gondolkodó, előrelátó, és saját képességeikkel, tudásukkal tisztában lévő ügyfeleknek végzett munkáimat kell félretennem egy ilyen, vagy hasonló okokból előállt probléma miatt.

Előre gondolkodni ingyen van. És kötelező!

Szóval a lényeg: Mindig gondold át, mit veszíthetsz hosszútávon azzal, amivel rövidtávon nyersz, vagy spórolsz néhány forintot! Csak ezután dönt: megoldod magad, vagy kiszervezed inkább? Ha te sem szeretsz vészhelyzetben kapkodni, és fuldoklóként kétségbeesetten nyújtogatni a karod, hátha valaki dob egy mentőövet, és inkább előre menekülnél, weboldal készítés, webdizájn és egyéb grafikai munkákkal itt kereshetsz meg.