You are currently viewing A tárhely és domain választásról

A tárhely és domain választásról

Melyik tárhely szolgáltatót válasszam?

Ha weboldal készítésre adod a fejed, akkor akár magad készíted, akár profi fejlesztőt bízol meg, az első kérdések között szerepelni fog:

Tárhely, domain név van-e már?

Ez kicsit bonyolultabb, de ha le akarjuk egyszerűsíteni, akkor fogalmazhatunk így: A weboldalhoz tartozó fájlokat, adatokat valahol el kell tárolni, ez lesz a tárhely. Valamint kell, hogy legyen egy „címe”, ez lesz a domain név.
De melyik tárhelyszolgáltatót válasszam?
Amennyiben vállalkozás részére készül és profi oldal kellene, úgy az ingyenes tárhelyeket el kell felejteni.

A fenti kérdésre viszont megsúgom: nincs jó válasz.

Temérdek szolgáltató árulja tárhelyeit a piacon, nagyon változó feltételekkel és árakkal. Van néhány szempont azonban, amit figyelembe kell venni és segít a döntésben.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

 • Lehet-e tárhelyet és domain nevet csomagban vásárolni?
  Sok esetben szerencsésebb lehet és kedvezmény is jár, ha a tárhelyet és a domaint egyszerre, csomagban vesszük. Ilyenkor nem kell az átiránytgatással bajlódni és a lejárati idő is egyszerre lesz.
 • Mekkora a tárhely mérete?
  Ez nagyban függ attól, hogy mit szeretnénk. Sima cégbemutató oldal lesz, vagy egy komolyabb webshop? Mivel készül az oldal. Mennyire gyakran fog friss, új tartalom felkerülni? Lesznek-e rajta plusz funkciók? Lesz-e galéria, sok fotó?
  Általánosságban elmondható, hogyha egy egyszerű, cégbemutató oldalra van szükségünk, ahova nem akarunk hetente új tartalmat elhelyezni, leggyakrabban elég a szolgáltatók legkisebb csomagja.
 • Adatbázis mérete
  Amennyiben például WordPressen fog futni az oldal, mindenképp szükség lesz adatbázisra.
 • Van-e SSL a szolgáltatásban?
  Sok szolgáltatónál ezt külön kell megvásárolni, pedig egyre fontosabb nem csak webshopok esetén, hogy oldalunkat https-en tudjuk futtatni.
 • Segítőkész ügyfélszolgálat
  Ez nagyon fontos! Gondok mindig lesznek és legtöbb esetben a tárhelyszolgáltató segítőkészségén múlik, milyen gyorsan tudjuk elhárítani a hibákat.
 • Szerver gyorsasága
  Az oldalunk betöltését a szerver gyorsasága is nagyban befolyásolja.

De mégis, akkor melyiket?

Alábbiakban leírok néhány általam használt szolgáltatót, akikkel eddig jó tapasztalataim voltak. Ez nem azt jelenti, hogy nincs ezeken kívül megbízható szolgáltató és ők nem a legolcsóbbak, de nyilván nem véletlenül.

Sybell

Gyors szerverük révén az egyik legjobb szolgáltató. Az ügyfélszolgálat is segítőkész. Eddig nincs rossz tapasztalatom velük.

Forpsi

Saját rendszerük van, vagyis nincs cpanel, de minden beállítást el lehet végezni ott is. Nagyon segítőkész az ügyfélszolgálat.

Tárhely.eu

Szintén nagyon segítőkészek, probléma esetén is rugalmasak.

Amennyiben tárhely vagy domain választással kapcsolatban kérdésed van, bátran keress akár üzenetben, akár telefonon, nagyon szívesen segítek.